زعفران ، خريدش جزء آن دسته از خريدهايي است كه مشتري بايد تمام حواسش را در حين خريد جمع كند تا سرش كلاه نرود؛ به خصوص كه اين كار به سهولت انجام ميگيرد.
از آنجايي كه نسبت به ساير محصولات كشاورزي، زعفران ارزش مادي بيشتري دارد، بيش از آنكه توجه خود را بر روي برند و يا ساير مشخصات ظاهري اين محصول معطوف كنيم، بايد چگونگي تشخيص زعفران اصل از تقلبي را ياد بگيريم.
علت آن است كه «گل رنگ» شكل و ظاهري مشابه زعفران داشته و برخي از كاسبان سودجو، آن را بهجاي زعفران اصل به مشتري ميفروشند.
تشخيص زعفرانهاي اصلي از روي سرشاخه كلاله زعفران سادهترين روش محسوب ميشود. چراكه سرشاخههاي كلاله زعفران سهشاخه و قسمت بالاي آن شيپوري بوده كه هرچه پايينتر ميآيد باريكتر ميشود ضمن اينكه داراي مقداري طعم تند است؛ اگر زعفران شيرين باشد به اين معناست كه كاسب براي افزايش وزنش مقداري نمك يا شكر به آن افزوده است.
البته چنانچه زعفران ها پودر شده باشند تنها با دستگاههاي آزمايشگاهي قابل تشخيص هستند.
همچنين برخي ديگر براي تشخيص مرغوبيت زعفران، يك رشته از آن را بين كاغذ كاهي و روزنامه فشار ميدهند و در صورتي كه اثر چربي بهجا نماند زعفران را مرغوب و اصل مينامند.
اگر چه برخي از خانوادهها اصل يا تقلبي بودن برايشان اهميتي ندارد و صرفاً رنگ است كه مدنظرشان است، با اين حال لازم است كه بدانيد از جمله رنگهاي شيميايي مصنوعي بكار رفته در تقلب زعفران، رنگ غيرمجاز آلرژيزا و سرطانزاي تارترازين است كه علاوه بر خسارت اقتصادي، يك خطر بهداشتي و تهديدي براي سلامت مصرف كننده نيز به شمار ميرود.
يك راه ديگر قرار دادن برخي تار و رشته زعفران در آب و حل كردن آن است. در صورتي كه پس از رنگين شدن آب، اليافي نخ مانند باقي بماند آن زعفران تقلبي خواهد بود.
در مجموع كساني كه اين محصولات تقلبي را ميفروشند، بسته بندي آنها فاقد مشخصات كامل و صحيح توليدكننده است.
به همين دليل به كرات توصيه شده تا در حين خريد از ذكر تمام اطلاعات پي آمده، در انواع بستهبنديشده از جمله: نشاني كامل كارخانه، شماره تلفن، شماره پروانه ساخت، نام و ثبت تجاري، سري ساخت يا توليد، تاريخ توليد و انقضا، وزن خالص، نوع و درجهبندي زعفران، علامت استاندارد، علامت تأييد وزارت بهداشت مطمئن شويد.
https://www.talab.org/housekeeping/life-skills/how-to-know-the-original-saffron.html